fbpx

10 начина да подобриш представянето си на интервю

Независимо дали кандидатстваш за работа в офис или извън, винаги е важно да направиш добро първо впечатление на интервюто си за работа.

Интервютата за работа ти дават шанс да покажеш защо си най-подходящ за дадената работна позиция и как би могъл да се превърнеш в ценен актив за компанията. Предварителната подготовка може да отнеме време, но това ще ти помогне да успееш на интервюто и да получиш предложение за работа. Ето десет полезни съвета, които могат да ти помогнат да изпъкнеш, ако скоро ти предстои интервю за работа или искаш да знаеш повече за това как да впечатлиш потенциалните си работодатели в бъдеще.

Приспособи автобиографията си към работната длъжност
Едно от най-важните неща, които трябва да вземеш на интервюто, е автобиографията си. Дори и работодателя вече да има копие от CV-то ти, винаги можеш да вземеш резервен такъв за тях. Освен това показва инициатива, ако CV-то ти е съобразено с длъжността, за която те интервюират. Ако длъжностната характеристика изисква определени умения и опит, актуализирай резюмето си, за да се подсигуриш, че покриваш това, което се изисква от теб.

Увери се, че си навреме
Дори ако знаеш как да стигнеш до мястото на интервюто, най-добре е предварително да проучиш маршрута си. Закъсненията в транспорта, трафика или пътно-строителни работи са само част от неочакваните фактори, които могат да те забавят за интервюто. За да демонстрираш надеждност пред потенциалните си работодатели, важно е да се увериш, че си навреме за уговорената среща. Не остава добро първо впечатление, ако закъснееш за срещата.

Проучи компанията
Ако търсиш съвет как да изпъкнеш по време на интервюто, един от основните съвети е да проучиш компанията, с която имаш насрочена среща. Ако ще бъдеш в конкретен екип или ако те питат защо кандидатстваш за работа в тази компания, е полезно да направиш проучване. Използвай изводите от проучването в интервюто и демонстрирай защо си най-подходящ за компанията и длъжността.

Облечи се подходящо за интервюто
Въпреки че може да изглежда като очевиден фактор, винаги е важно да се облечеш подходящо за интервюто си. Носенето на риза, рокля/пола или костюм може да ти помогне във формирането на страхотно първо впечатление. Въпреки че някои фирми имат неформален дрескод, ако се появиш на интервюто си с дънки или маратонки, може би няма да изглежда добре.

Помисли какви въпроси да зададеш
В много интервюта работодателите питат дали имаш въпроси. Когато имаш питания към работодателя, показваш, че си ентусиазиран и се интересуваш от позицията, което е чудесна възможност за теб да научиш повече за организацията.

Носи само важни неща на интервюто си
Едно от най-лошите впечатления, което можеш да направиш по време на интервю, е да поздравиш потенциалния си работодател със сутрешното си кафе в ръка. Взимането на кафе, напитка или храна на интервю е неуместно. Вместо това, вземи само нещата, от които се нуждаеш – копие от автобиографията си, личния си документ и/или портфолио.

Увери се, че телефонът ти е изключен
Въпреки че може да имаш нужда от телефона си, за да провериш дали си навреме за уговорената среща, не забравяй да го изключиш преди интервюто. Последното нещо, което искаш да се случи по време на интервюто, е да звънне телефона ти с любимата ти песен. Допускането на звънящ телефон по време на интервюто не прави добро първо впечатление и ще изглежда грубо.

Бъди уверен и позитивен
За да излъчваш мотивация и увереност по време на предстоящото си интервю, се увери, че си добре подготвен, с резюме и въпроси за позицията. Ако си твърде тих или не полагаш усилия по време на интервюто, няма да изглежда добре пред потенциалния ти бъдещ работодател. Подходящото облекло и поддържането на добър визуален контакт са само някои други фактори, които могат да ти помогнат да направиш добро първо впечатление на интервю.

Поддържай добри маниери и позитивен език на тялото
Друг важен фактор, който винаги трябва да имаш предвид на интервю, е как се представяш. Демонстрирането на добри маниери и позитивен език на тялото ти гарантира, че създаваш страхотно първо впечатление в интервюто си. Винаги е по-добре да бъдеш запомнен с това, че си приятелски настроен и любезен, а не груб или прекалено дързък. Силното ръкостискане и приятелската усмивка go a long way J.

Винаги казвай истината
Въпреки че това може да звучи логично, понякога хората лъжат за опита и умения си, за да получат работата. Това обаче може да бъде проблем в последствие, ако си нает.

Ако нямаш необходимия опит, демонстрирай как познанията ти могат да бъдат приложени за позицията. А ако нямаш необходима квалификация, демонстрирай другите си постижения и факта, че си готов да учиш. Винаги е най-добре да кажеш истината, за да може потенциалният ти работодател да усети истинското ти аз.

Related Posts

Leave a comment