fbpx

5 съвета за успешна кариера за набиране на персонал

След като секторът продължава да се разраства, сега е точното време да помислите за кариера в подбора на персонал.

„Набирането на персонал може да бъде много вълнуваща и възнаграждаваща индустрия, за която да работим, но подобно на всяка друга бизнес среда, тя изисква много фокус, решителност и стремеж от своите консултанти“, обяснява Джейн Нортън, директор за развитие на таланти в Michael Page.

Първо трябва да проучите индустрията, както и специфичните изисквания на ролята, за която кандидатствате. След това разгледайте тези съвети, които ще ви помогнат да извлечете максимума от кариерата си в подбора на персонал.

 1. Изградете дългосрочни партньорства

Изграждането и поддържането на дългосрочни взаимоотношения е огромна част от ежедневната роля на HR-a.

„Разбирането на нуждите на вашия клиент за подбор и разбиране на това, което задвижва даден човек на работното място, ще ви позволи успешно да съпоставите правилните кандидати с правилните работни места“, казва Джейн.

Не става въпрос само за външни отношения с клиенти, а също и за нуждата от уменията за изграждане на силни връзки с вашите колеги. Демонстрирането на вашите комуникационни умения и способността ви да бъдете екипен играч ще ви помогне да управлявате отношенията, основани на взаимно доверие и уважение, както и ще ви помогне за изграждането на успешна кариера в набирането на персонал.

„Едно от най-важните неща, които трябва да запомните при изграждането на силни взаимоотношения е, че хората са неконтролируеми и не бързат с вземането на решение, което понякога може да бъде едно от най-големите решения в живота им; винаги бъдете търпеливи и не подтиквайте хората към вземане на решение“, обяснява Джейн.

Съпричастността и разбирането ще покажат, че се интересувате от нуждите на вашия клиент и кандидат, което ще ви помогне да спечелите тяхното доверие.

2. Приемете технологията

През последните десет години технологията промени начина, по който работят повечето индустрии. Сферата на HR не се различава.

„Начинът, по който работим с кандидатите, е много по-активен и по-малко зависим от кандидатите, отговарящи на реклами. Сега ежедневно търсим таланти“, казва Фил Кууксън, директор в агенцията за подбор на персонал Creative Resource.

Това отбеляза увеличение на използването на видео технологии и в компании като Creative Resource използват приложения, за да разговарят с кандидатите чрез чат. В допълнение към това, се нуждаете и от добро разбиране на всички основни канали социални медии. Подборът на персонал използва всички тези технологии и платформи за социални медии, за да може да се събира информация, да се анализира и да се извлекат изводи от нея.

Дигиталната среда също променя начина, по който едно малко и средно предприятие (МСП) като Creative Resource, управлява вътрешните си процеси, Фил установява, че позволява по-високо ниво на ефективност и способността на персонала да извършва работата си от всяко място.

3. Имайте самочувствие

Важно за успеха ви като консултант по подбор на персонал e да демонстрирате правилното ниво на самоувереност. Това ще подобри начина, по който вашите колеги гледат на вас и вашето мнение и е по-вероятно идеите ви да бъдат взети под внимание.

„Способността да бъдете уверени, завладяващи и убеждаващи по време на работа като част от екип ще ви помогне да постигнете целите си и да постигнете най-добрите резултати“, казва Джейн.

4. Научете се да преговаряте

Преговорите са критична част от ролята на консултанта по подбор на персонал – както при договарянето на условия с клиент, така и при договарянето на заплати и оферти за работа с кандидат. Набирането на персонал служи като посредник и ваша работа е да намерите решение, което е приемливо и за двете страни.

„Клиентът ще иска да си осигури предпочитания кандидат, като не харчи над бюджета си, а вашият кандидат ще търси най-добрата заплата и сделка, която може да получи“, обяснява Джейн. „Способността за договаряне на решение, което работи и за двете страни, е ключово умение, което трябва да овладеят всички консултанти по подбор на персонал.“

5. Помислете за своето кариерно развитие

За да успеете в подбора, трябва да знаете накъде се насочва кариерата ви и как можете да продължите напред.

Фил е категоричен, че кариерата в подбора на персонал има голям потенциал, независимо от маршрута й. Бихте могли да работите за малка нишова фирма като Фил или голяма глобална фирма с международни офиси.

Друга опция е да го направите сами, както Фил посочва: „Много хора избират да започнат свой собствен бизнес, така че ако имате предприемачески усет, това е чудесна индустрия, в която да работите“.

Фил също препоръчва на завършилите „да помислят кои сектори могат да представляват интерес за тях или са свързани с техния произход“. Изборът да работите в сектор, за който имате познания, може да улесни значително разбирането на изискванията на клиентите и предизвикателствата, пред които са изправени.

Има малък брой схеми за набиране на дипломирани студенти, към които бихте могли да се присъедините или бихте могли да се обучавате на работа в стажантска роля на консултант по подбор на персонал. Трябва да разберете какво обучение и развитие може да ви предложи една компания и какви ще бъдат техните очаквания към вас.

Докато прогресирате в кариерата си, може и да поискате да погледнете към допълнителни квалификации. Разгледайте други HR курсове.

Успех!

Related Posts

Leave a comment